Ένα κίνημα με ψυχολογικά θέματα

από George Rodafinos την Κυριακή, 5 Φεβρουάριος 2012 στις 12:16 μ.μ.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΄θετική σκέψη’ και η ‘αιδιοδοξία’ δεν είναι τα ίδια πράγματα με την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση. Η ‘θετική σκέψη’ σχεδόν πάντα είναι ένα κάλυμα για τα βαθύτερα συναισθήματα της απελπισίας, της εγκατάλειψης, του παραλυτικού φόβου.

Δε χρειαζόμαστε τη φυγή απ αυτά τα συναισθήματα. Είναι οκ να τα έχουμε. Αλλά μπορούμε να τα υπερβούμε μόνο αν τα βιώσουμε, αν είμαστε συναισθηματικά ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας. Όσο κάτι το κρύβουμε και το μεταμφιέζουμε, τόσο αναλαμβάνει τον έλεγχό μας από μέσα, και καθορίζει το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι.

Γενναίος δεν είναι αυτός που δεν αισθάνεται φόβο, αλλά αντίθετα αυτός που τον βιώνει, αλλά δεν του επιτρέπει να τον ακινητοποιήσει. Αυτός που προχωράει σ αυτό που ο νους κι η καρδιά του του ορίζουν ως σημαντικό και απαραίτητο, παρά το φόβο του!

Αυτό που χτίζει τη δική μου αποφασιστικότητα, είναι ότι δε μπορώ να ανεχθώ το μέλλον που μου ετοιμάζουν! Δε θα ανεχθώ το να γίνω σκλάβος. Δε θα ζήσω χωρίς το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, χωρίς το δικαίωμα να καλλιεργώ ο ίδιος την τροφή μου, χωρίς να καθορίζω το πώς θα ταίσω τον εαυτό μου και τα παιδιά μου, χωρίς να αμοίβομαι για το έργο που παράγω, χωρίς να έχω δικαίωμα σε πραγματική δικαιοσύνη, σε αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, να συμμετέχω στα κοινά και να καθορίζω μαζί με άλλους τη μοίρα μας, με ενδιαφέρον και αλληλεγγύη.

Αυτό που χτίζει την αποφασιστικότητά μου είναι αυτή η ίδια η επαφή με το φόβο που μου δημιουργούν, με την οργή που μου ξυπνούν. Τα χρειάζομαι αυτά τα ‘αρνητικά’ συναισθήματά μου, και δε χρειάζομαι καθόλου τη ‘θετική σκέψη’ να τα ωραιοποιεί.

Όταν είσαι αποφασισμένος δεν εξαρτάσαι από τα κέφια σου. Θα προχωρήσεις και θα δράσεις, ότι και να αισθάνεσαι. Χρειαζόμαστε την αποφασιστικότητα. Και τη δέσμευση. Χρειαζόμαστε να δεσμευόμαστε ο ένας στον άλλον και να τηρούμε τη δέσμευσή μας. Χρειαζόμαστε επίσης να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ειδικά όταν η ψυχολογία μας πέφτει. Να αναπτύξουμε επιμονή μέχρι το τέλος του σκοπού μας. Αυτός που βιώνει τη δέσμευσή του, λέει: Θα ξεκινήσω να στηρίζω την προσπάθεια διάδοσης της δράσης μας, και δε θα σταματήσω, ώσπου να γίνουμε ένα εκατομμύριο πολίτες που τη στηρίζουν! Ακόμη κι αν χρειάζεται να συνεχίζω μόνος μου!

Πολύ σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες και αποτυχίες μας γι αυτό που είναι. Ούτε ωραιοποίηση, ούτε υποβάθμιση σε ότι καταφέρνουμε. Χρειαζόμαστε, χρειάζεται η ψυχή μας, ένα συγκεκριμένο πλάνο. Χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε ότι βαδίζουμε σ αυτό το πλάνο. Να αναγνωρίζουμε το κάθε βήμα που επιτυγχάνουμε, να παίρνουμε κουράγιο για τα επόμενα.

Το πλάνο μας πρέπει να οδηγεί σε μόνο μία κατάληξη: Την κατάρρευση του συστήματος της διαφθοράς και την ανάληψη τουλάχιστον μέρους της εξουσίας απ τους συλλογικά οργανωμένους πολίτες.

Υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να γίνει πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε: Η ανάληψη της ευθύνης μας για την ιστορία μας.

Αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι ότι το σύστημα είναι παράνομο, ότι οι πολιτικοί μας πρόδωσαν και ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον μας και ότι έχουμε ανάγκη να αμυνθούμε, αφού απειλείται η ίδια μας η επιβίωση.

Όμως, δυστυχώς, και οι ίδιοι προδώσαμε τον εαυτό μας, και όσους στο παρελθόν έφτιαξαν το Σύνταγμα, όσους δημιούργησαν τη Δημοκρατία, με το να αφεθούμε στη δίνη της καθημερινότητας και να πάψουμε να νοιαζόμαστε.

Κατεβάσαμε τις άμυνες. Συμμετείχαμε σ ένα όνειρο ευδαιμονισμού που τελείωσε και έγινε εφιάλτης. Για να απολαύσουμε την ‘ησυχία μας’, αναθέσαμε τις ευθύνες μας και το μέλλον μας εν λευκώ σε ανθρώπους των οποίων τα κίνητρα δε γνωρίζαμε, και δεν αντιδράσαμε, παρά τα συνεχή δείγματα ότι μας εξαπατούν και μας εκμεταλλεύονται. Με την απομόνωση και την αδράνειά μας επιτρέψαμε να αχρηστευθεί ο θεσμος της δικαιοσύνης, και η ίδια η έννοια του δικαίου. Να μετατραπούν οι εκτελεστικές εξουσίες σε εργαλεία των δυναστών που αφήσαμε να μας κυριαρχήσουν. Τα μέσα ενημέρωσης σε εργαλεία πλύσης των εγκεφάλων μας, σε μηχανές ελέγχου των συναισθημάτων και του υποσυνειδήτου μας. Επιτρέψαμε να εκτραπεί η Δημοκρατία σε μια παρωδία, σ ένα εξαμβλωματικό θέατρο διαφθοράς, λαδωμάτων, αρπαχτής και εκβιασμών. Εκτρέψαμε την υποχρέωσή μας να ορίζουμε τη μοίρα μας στο ανόητο θέατρο της ανά τετραετία παρωδίας. Όταν δόθηκε η δυνατότητα της συμμετοχής μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, την αφήσαμε κι αυτήν να πνιγεί στην κομματική παρωδία και τη ρουσφετολογία της αρπαχτής.

Πάψαμε να είμαστε ο ένας για τον άλλον και για το σύνολο, και γίναμε αυτό που στον αρχαίο Δήμο έλεγαν ‘ιδιώτες’: Οι ηλίθιοι που δε συμμετέχουν στα κοινά.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι είμαστε η Δημοκρατία. Είμαστε ο λόγος που υπάρχει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα υπάρχει ακριβώς γι αυτή τη στιγμή. Υπάρχει για να το ενεργοποιήσουμε, για να μας προστατεύσει ακριβώς απ αυτά που μας κάνουν. Ας αναγνωρίσουμε ότι τουλάχιστον σ αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη για ένοπλη σύρραξη. Καλούμαστε να δράσουμε ειρηνικά, όσο ακόμη μπορούμε, ώστε να μην υπάρξει ανάγκη για ένοπλη βία.

Μιλώντας στην πλειοψηφία των ελλήνων, λέω: Έχουμε μια επιλογή. Ν ανέβουμε απο το επίπεδο του ‘παρτάκια’ κουτοπόνηρου καταφερτζή σ αυτό του πολίτη που συμμετέχει στα κοινά και συλλογικά οργανώνει τη ζωή του, ή να πέσουμε σ αυτό του σκλάβου ή του κατακτημένου, που προσπαθεί να επαναστατήσει.

Καλούμαστε να ενεργοποιήσουμε αυτό που μας έμεινε, και να διεκδικήσουμε αυτά που η ψυχή μας δικαιούται.

Το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος γράφτηκε γι αυτή τη στιγμή, γι αυτά που μας συμβαίνουν: Η τήρηση του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Παράρτημα:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΡΘΡΟ 120

ΤΜΗΜΑ Δ’ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους Νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. Ο σφετερισμός με οποιονδήποτε τρόπο της λαικής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσον εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία >>.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s